Waark: Staait 'n Bisschop Veur Stad

Staait n Bisschop veur Stad is een muzikale theatervoorstelling met grote verhalen van bekende en onbekende mensen tijdens het beleg van Groningen door Bommen Berend. Een luchtige voorstelling vol liefde, intriges, spanning en humor in een historisch decor. 

Terwijl Zwolle, Meppel en Coevorden al zijn ingenomen door Bommen Berend, en Groningse dorpen worden platgebrand en geplunderd, gaat het leven in Stad door, zo goed en zo kwaad als het kan. De ‘gewone mensen’ van Stad en Ommeland krijgen in Staait n Bisschop veur Stad eindelijk een stem. 

Het Verhaal

In Staait n Bisschop veur Stad ontmoet je boer Boele en boerin Grytha uit het toenmalig dorp Helpman. Boele heeft hun kapitaal begraven onder de appelboom in de tuin. Hij vlucht met zijn vrouw naar Stad en denkt dat het geld veilig is, totdat de bisschop van Munster zijn legerkamp opslaat in Helpman. Dan slaat de paniek toe en besluit Boele zijn geld op te halen…

 

Door de gebeurtenissen in en rond de stad maak je kennis met een bonte stoet aan personages. Behalve boer Boele en boerin Grytha uit Helpman spelen Wijnant, een katholieke soldaat uit de stad en zijn geheime protestantse liefde, Wypie een belangrijke rol. De levens van de vier raken steeds meer met elkaar verweven.

 

Deze ontwikkelingen en meer spelen zich af tegen de achtergrond van een belegerde stad. Lukt het boer Boele om zijn geld op te graven onder de ogen van de belegeraars? En hoe kunnen Wijnant en Wypie openlijk geliefden worden zonder hun ouders teleur te stellen?

 

Dit jaar vieren we 350 jaar Gronings Ontzet en daarom pakt Theatergroep WAARK groot uit. WAARK is na bijna 50 jaar en 35 producties een begrip in Groningen en Drenthe. Ontstaan in 1973 op initiatief van de Stadsschouwburg in Groningen, opereert het gezelschap sinds 1981 zelfstandig. WAARK staat voor Groningstalig theater van hoge kwaliteit.


Wanneer: Zaterdag 18 februari 2023

Aanvang: 20:00 uur

Prijs: € 12,50

Vrienden van "Ons Dorpshuis": €2,50

Zie ook: www.waark.nlReserveren plaatsen

Theatergroep WAARK

Voorstelling: Staait n Bisschop veur Stad

Wanneer: Zaterdag 18 februari 2023

 

Aanvang: 20:00 uur

€ 2,50

  • Uitverkocht

Just Vink heeft de voorstelling geschreven en geregisseerd en Ben Smit heeft de vertaling naar het Gronings op zich genomen. De voorstelling wordt gespeeld door Arend Lommert, Johan Patje, Indy-Lynn de Haan, Erik Bulthuis, Sytze Doornbos, Annet van der Laan en Moyra Ruiter.