· 

Corona protocol

 

CORONA UPDATE PER 28 NOVEMBER

 

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. Om de druk op de zorg te ontlasten heeft de regering besloten vanaf 28 november een ‘avondlock-down’ in te voeren. Wat dat betekent voor dorps- en buurthuizen vind je in deze update.

 

Regels voor dorps- en buurthuizen

 

Op 29 november hebben Sociaal Werk Nederland en LSA Bewoners overleg gehad met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een aangepaste handreiking dorps- en buurthuizen. Deze wordt begin van deze week verwacht. Lees het bericht van Sociaal Werk Nederland

 

Welk uitzonderingen er komen voor openingstijden van dorps- en buurthuizen is nu nog niet helemaal duidelijk. De algemene nieuwe richtlijnen die op 28 november zijn ingegaan, zijn nu leidend. Verder gelden voorlopig de aanwijzingen uit de handreiking van 15 november.

 

Dat betekent concreet dat de activiteiten voor kwetsbare doelgroepen die worden georganiseerd in het dorps- en buurthuis niet onder de verplichte sluitingstijden vallen. Beheerders en besturen kunnen er wel voor kiezen om een dorps- of buurthuis eerder dan normaal te sluiten (bijvoorbeeld in overleg met de gemeente).

 

Het gaat bij kwetsbare doelgroepen om bijvoorbeeld eenzame ouderen of mensen met een rugzakje waarvoor de activiteiten in het dorps- of buurthuis een soort van dagbesteding zijn. Tijdens deze activiteit mag dan ook een kopje koffie of versnapering worden genuttigd, zolang het eten en drinken niet centraal staat.

 

Wat verandert er wel?

 

Bovenop de al bestaande maatregelen komen een aantal extra maatregelen:

 

Er geldt een sluitingstijd voor alle dorps- en buurthuizen als het gaat om horeca, evenementen en zaalverhuur tussen 17:00 en 05:00 (uitzondering voor activiteiten voor kwetsbare groepen);

Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17:00 en 05:00 uur niet toegestaan;

Repeteren, dansen en zingen is niet toegestaan voor amateurverenigingen tussen 17:00 en 05:00 uur:

1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar (ook in ruimtes waar CTB-plicht geldt);

1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt zoals dorps- en buurthuizen. Er kunnen hierdoor minder mensen binnen zijn (Het mondkapje mag af als je zit);

1,5 meter afstand en een mondkapje zijn ook verplicht op zogenoemde doorstroomlocaties, bijvoorbeeld bij een tentoonstelling of een beurs. Er kunnen hierdoor minder mensen toegelaten worden.

Uitvaarten

Uitvaarten zijn uitgezonderd. Coronatoegangsbewijzen zijn niet verplicht. Wel moet er een mondkapje gedragen worden. De regels voor de horeca gelden als de condoleance plaatsvindt in een horecalocatie die geen uitvaartlocatie is, zoals bijvoorbeeld een dorps- of buurthuis.

 

Basisregels:

 

Was vaak je handen;

Hoest en nies in je elleboog;

Houd 1,5 meter afstand en schud geen handen;

Zorg voor voldoende frisse lucht;

Klachten? Blijf thuis en laat je direct testen, ook als je gevaccineerd bent.

Dringende advies om thuis niet meer dan 4 gasten per dag te ontvangen;

Het dragen van een mondkapje op openbare plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.

klik hier voor meer informatie